Skip to main content

Mieke van Velzen

Mieke is eigenaar van Styl en is auteur van de ‘vriend of vijand’ methode; onlangs nog door een leerkracht groep 7 de beste methode genoemd op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling. Mieke is een communicatie expert als het gaat om tieners en het allerliefst praat ze met hen over seksualiteit en relaties. Ze is de initiatiefnemer en de drijvende kracht achter de ‘lets talk about seks’ methode. Ze heeft in vele kerken zowel ouders als leiders en zowel tieners als volwassenen getraind rondom dit uitdagende onderwerp die haar dicht aan het hart ligt.

Pauline Eikelboom

Enthousiast, dat ben ik. Over van alles en nog wat, maar echt heel enthousiast word ik over seks. En dan vooral de combinatie van het brein en seks. Hoe fantastisch onze hersenen omgaan met intimiteit en welke processen zich dan onder andere in de prefrontale cortex en de nucleus accumbens voltrekken. Heel fijn dus, dat ik me, na mijn studies in neurowetenschappen en orthopedagogiek, daarin verder heb kunnen verdiepen voor het schrijven van dit boek. Dat er een sterke band is tussen emotie en het lichaam wordt al lang erkend, maar hoe er hiermee kan worden omgegaan is vaak niet duidelijk. Ik vertrouw erop dat dit programma hiervoor enkele handvatten kan bieden. 

Als ik niet bezig ben met onderzoek, ben ik mijn toekomstdromen aan het dromen, reisjes aan het plannen, of mijn zelfbenoemde rol van Supertante aan het waarmaken voor een horde nichtjes en neefjes. Wat me overigens best goed af gaat, al zeg ik het zelf. 

Mieke legt op een frisse en actieve manier contact met tieners.

Van gekke spellen tot mobiel stemmen tot diepe gesprekken; de aftrap van ons tienerkamp, gegeven door Mieke, had alles waar we op gehoopt hadden.

Mieke prikkelde de tieners zelf na te denken over hoe ze met seks zouden willen omgaan

Had ik deze informatie maar eerder gekregen...

Vader van een tiener

Niet te theoretisch, maar goed onderbouwd.

Inspirerend, zonder regels op te leggen.

Onze aanpak

Kinderen groeien op in een maatschappij waar veel en open over seks wordt gesproken. Al vanaf zeer jonge leeftijd komen ze met seks in aanraking en vormen ze hun eigen beeld bij wat seks is. Vanaf de tienerleeftijd beginnen de daarbij alom bekende hormonen rond te vliegen en krijgen veel tieners hun eerste seksuele gevoelens. Er wordt daarbij veel met elkaar gepraat over seks en al heel jong staan tieners voor de grote uitdaging zelf een keuze te maken hoe ze met seks om willen gaan in hun leven.

  • Wil ik het wel of niet?
  • Nu of als ik ouder ben?
  • Aan het begin van een relatie of als je ik heel lang bij elkaar ben?
  • Of wacht ik misschien tot ik getrouwd ben?

Vragen waar niet alle tieners zin hebben om lang bij stil te staan. Waardoor ‘het ze overkomt. En de tieners die wel al jong hier bewust over nadenken en bewuste keuzes maken worden hierin getest. Want wat als je uitgelachen wordt om je keuzes? Of wat als je partner er anders over denkt? Sta je dan nog steeds zo sterk in je schoenen? Eén van de allereerste grote testen in hun leven waarbij ze heel veel kunnen winnen of verliezen. Verliezen ze hun maagdelijkheid aan iemand die ze tien jaar later amper herinneren of winnen ze zelfvertrouwen en respect door achter hun eigen keuzes te staan en daaraan vast te houden?!

De waarde van seksualiteit

Het belangrijkste wat ik doe is met Tieners, Ouders en volwassenen het gesprek aan gaan over seks en relaties. Zonder te normeren, het gesprek aan gaan over de waarde van seksualiteit. De uitdaging is om tieners zo’n waarde aan seks te laten geven dat ze in ‘the heat of the moment’ keuzes maken vanuit hun hart. Keuzes waar ze zelf 100% achter staan. De uitdaging bij ouders is om ze te leren om al vanaf zeer jonge leeftijd open te spreken over seksualiteit, intimiteit en relaties. Wederom niet normerend, maar inspirerend en open. En de uitdaging bij volwassenen is om Gods beeld van seksualiteit en relaties te herstellen. Een beeld die vaak stuk is gegaan door teleurstelling, keuzes of gebeurtenissen.